|
traditional sausage rolls |
Πιροσκί αγαπημένα. Θυμάμαι μικρή πέρναγε από τη γειτονιά ένας κύριος και τα πουλούσε φωνάζοντας "έλα πιροσκίιιιιιιι". Ακόμα αντηχεί στα αυτιά μου η φωνή του, εγώ μεγάλωσα και τώρα κάνω τα δικά μου πιροσκί.
......................
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη άπειρες φορές και υπέρ-επιτυχημένη. Το ζύμωμα το κάνω στον αρτοπαρασκευαστή, γίνεται και με μίξερ αν έχετε το εξάρτημα ζυμώματος και με τα χέρια. Αν το κάνετε με τα χέρια θέλει υπομονή και να αποφύγετε όσο μπορείτε τον πειρασμό να προσθέσετε αλεύρι γιατί θα σφίξει η ζύμη. Βγαίνουν περίπου 25 είναι καταπληκτικά και δε ρουφάνε ιδιαίτερα λάδι.
Υλικά ζύμης500 γρ μαλακό αλεύρι ή για όλες τις χρήσεις
200 μλ νερό
2 κσ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
2 κσ λάδι
1 αυγό
1 κσ μαγιά ξηρή (ένα φακελάκι)
Γέμιση 25 λουκανικάκια μικρά κοκτέιλ (καλά σκουπισμένα, να μην έχουν υγρασία)
Ζυμώνουμε τα υλικά πολύ καλά, όπως το ψωμί, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι μαλακό και ελαστικό.
Το τοποθετούμε σε ευρύχωρο μπολ και σκεπάζουμε το μπολ με νοτισμένη πετσέτα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το κόβουμε με τα χέρια μας σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε να πλατύνει.
Τοποθετούμε τη γέμιση και πιέζουμε να κλείσει καλά.
Έχουμε βάλει σε ένα τηγάνι / κατσαρολάκι μπόλικο λάδι να κάψει καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Εμένα η κουζίνα μου έχει 9 βαθμίδες και γυρίζω το κουμπί στο 7.
Ρίχνουμε τα πιροσκί στο καυτό λάδι, σε ένα-δύο λεπτά έχουν ροδίσει από τη μια πλευρά και τα γυρίζουμε από την άλλη.
Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
Καλοφάγωτα!
πρακτικές παρατηρήσεις - Τα κάνουμε ελαφρώς πλακουτσωτά γιατί αν τα κάνουμε ολοστρόγγυλα κάθονται μονόπλευρα στο τηγάνι και αρνούνται πεισματικά να γυρίσουν.
- Στο τηγάνι ακουμπάμε πρώτα την πλευρά με την ένωση να είναι από κάτω .
- Η συνταγή μου λέει για μαλακό αλεύρι, όσο παράξενο και αν φαίνεται.
- Ψήνονται και στο φούρνο αλλά δυστυχώς το τηγάνισμα τα κάνει νοστιμότερα.
- Η γέμιση μπορεί να είναι τυρί φέτα, πατάτα (φο-βε-ρά), σάλτσα κιμά. Αν περισσέψει λίγο ζυμάρι βάλτε του λίγη φέτα.
Piroski (Sausage rolls) my favorites. I remember when i was a little kid the piroski seller passing by the neighbourhood shouting "come, piroskiiiiiiii". Still echoes in my ears his voice, I grew up and now I make my own piroski. The recipe is tested numerous times and ultra-successful. I di kneading using my breadmaker, but you can use mixer if you have the component for kneading and with hands. If you do it by hands please be patient and avoid as possible the temptation to add flour because it will make the dough tight. The result is about 25, they are fabulous and not too oily.
Dough ingredients
500 gr flour for all-purpose
200 milliliters water
2 tablespoons sugar
1 teaspoon salt
2 tablespoons oil
1 egg
1 tablespoon dry yeast (10 gr)
Stuffing
25 small cocktail sausages (well-dried, must not have humidity)
Knead the ingredients well, such as bread, until you get a dough soft and elastic.
Place in a spacious bowl and cover the bowl with a damp towel.
Allow to rest and double its size.
Cut it with your hands in walnut size and open to widen.
Place the filling and press it to shut firmly.Put in a pan/pot plenty of oil to be well heated.
Reduce heat to medium-high. My kitchen has nine levels and I turn the button to 7.
Add the sausage rolls in hot oil, in a couple of minutes are browned on one side,turn on the other.
Use kitchen paper towel to absorb excess oil.
Kalofagota! Bon appetite!
(I do my best in english)
practical observations
- We do not make them perfectly round because when they are in the pan they will not turn side to be cooked.
- When you put then in the pan cook the side with the join fisrt.
- They can be baked in the oven but unfortunately frying makes them tastier.
- The filling can be feta cheese, boiled potato (de- li-ci-ous), minced meat sauce. If you end up with more dough than sausages put in a slice of feta cheese.
Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΑ!!!τα τρωει ο αντρας μου που δεν τον λες και τον πιο καλοβολο ανθρωπο του κοσμου στο φαγητο.περιμενουμε κι αλλες συνταγες!
ΑπάντησηΔιαγραφή