Μια αγαπημένη μου λιχουδιά είναι μακράν τα πατατάκια. Πείτε το παλιμπαιδισμό, πείτε το λαιμαργία πάντως αν και τα έχω αποβάλει απο τη διατροφή μου εξακολουθούν να με προσκαλούν σαν άλλες σειρήνες στο διάδρομο του σούπερ. Τώρα τελευταία παρατήρησα πως αφού εγώ κωφεύω στις προσκλήσεις βάλθηκαν να επηρεάσουν ένα άλλο μέλος της οικογενείας, τη μικρή μου!
Η οποία όποτε περνάμε από μπροστά τους σκούζει "να βάλουμε κανένα σακουλάκι πατατάκια στο καρότσι" με τα ψώνια και πάντα εισπράττει αρνητική απάντηση . Αυτά ήταν τα κίνητρα μου για να φτιάχνω σπιτικά πατατάκια στο φούρνο μικροκυμάτων, λιγότερες θερμίδες, χωρίς συντηρητικά, σαφώς πιο υγιεινά και μπόνους πιο οικονομικά.
One of my favorite delicacies is by far potato crisps. They had power on me as a kid and they still do, although I eliminate them from my diet i can still hear them call me inside the super market's corridors. Lately I noticed that after I turned a deaf ear to their calls ,they tried to affect another member of the family, my little daughter! Who when we pass in front of them shrieks "to put any chips in the stroller bag" with shopping and always receives a negative response. These were my motivation to make homemade potato chips in a microwave oven, fewer calories, no preservatives, clearly healthier and cheaper as a bonus.Έκανα πολλές προσπάθειες για να τα πετύχω, διάβασα αρκετές συνταγές και όταν τα τηγάνιζα σε καυτό λάδι έβγαιναν εξαιρετικά, όμως με το φούρνο μικροκυμάτων δεν είχα τα ανάλογα αποτελέσματα ενώ τηρούσα το βασικό κανόνα, λεπτοκομμένες και ισόπαχες φέτες πατάτες, κάτι πήγαινε λάθος. Συνήθως έβγαιναν οι μισές ψιλοκαμμένες και οι άλλες μισές έτσι και έτσι. Τελικά κατάφερα να φτιάξω τα τέλεια κριτσανιστά σπιτικά πατατάκια χωρίς λάδι στο φούρνο μικροκυμάτων.
Το κλειδιά ήταν α)οι χρόνοι ψησίματος β)στο μισό χρόνο περίπου να τα βγάλω και να τα γυρίσω πάνω - κάτω.
Το άλλο σημαντικό, όπως και για τα τηγανιτά πατατάκια, είναι να μην έχουν νερά, οπότε χρειάζονται καλό σκούπισμα με χαρτί κουζίνας.
Επίσης δεν πρέπει να υπερκαλύπτονται πάνω στο δίσκο
I made several attempts to accomplish, I read several recipes fried in hot oil came out excellent, but the microwave did not have the similar effects compliant with the basic rule, equal width slices and chopped potatoes, something went really wrong. Usually half of them came a bit burnt and the other half so so. Eventually I managed to make the perfect crunching homemade crisps without oil in the microwave.The keys were a) the cooking times b) to flip during the half baking process.
The other important fact, as also for fried potato chips, is το take away as much as possible water and moisture, so they need to be very well wiped using paper towels.They also should not cover each other on the tray Παλιά έκανα την ίδια διαδικασία αλλά τα τηγάνιζα σε μπόλικο καυτό λάδι, τα έβγαζα με την τρυπητή κουτάλα και τα ακούμπαγα σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια. Τώρα τα ψήνω στο φούρνο μικροκυμάτων.
Το αποτέλεσμα; Αγαπάμε σπιτικά πατατάκια στο φούρνο μικροκυμάτων. Το μόνο μειονέκτημα σε σχέση με το τηγάνισμα είναι ότι χρειάζονται συνολικά περισσότερο χρόνο για να γίνει η ίδια ποσότητα. Έχω δει να τα κάνουν και στο φούρνο, ωστόσο δεν έχω πειραματιστεί με αυτήν τη μέθοδο.
Some time ago I did the same procedure but fried potato crisps in plenty of hot oil, I took them out with a slotted spoon and let them in paper towel to absorb as much oil as it was possible. Now I bake them in the microwave.The result? We love homemade potato chips in the microwave. The only disadvantage compared to frying is that they need a total of more time to make the same amount. I've seen them do in the oven, but I have not experimented with this method.Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι:1) Δίσκος για τσιπς φούρνου μικροκυμάτων (σαν αυτόν εδώ, 6 έουρα κόστος 100% τα βγάζει τα λεφτά του)
ή εναλλακτικά λαδόκολλα με ελάχιστο λάδι που την τοποθετούμε πάνω στο δίσκο του φούρνου μικροκυμάτων (ίσως χρειαστεί λίγη ώρα παραπάνω στο ψήσιμο).
2) Μαντολίνο, για να κόβουμε ισόπαχα τις πατάτες και πολύ λεπτές. Εγώ καθώς δεν έχω μαντολίνο τις έκοψα προσεκτικά απλά με ένα μαχαίρι σε πάχος περίπου 1-2 χιλιοστά.
The equipment you need is: 1) Tray for microwave oven chips (like this one above, costed 6 €, totally worth it)or alternatively baking sheet with some oil , put it on the tray of the microwave oven (you may need a little more time in baking). 2) Mandolin, to cut the potatoes equal width and very thin. As I do not have the mandolin I cut it carefully with a simple knife to a thickness of about 1-2 mm.Συνταγή Καθαρίζουμε, πλένουμε , κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες μας.
Τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και τις πατάμε με ένα άλλο φύλλο χαρτί κουζίνας από επάνω να απορροφήσει νερά και υγρασία.
Τις τοποθετούμε στο δίσκο μας, χωρίς να επικαλύπτει η μία την άλλη και προσθέτουμε τα μπαχαρικά που θέλουμε.
Ψήνουμε για 5 λεπτά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά .
Είναι έτοιμες μόλις πάρουν ελαφρύ χρώμα, προσοχή γιατί καίγονται σε δευτερόλεπτα.
Ο ακριβής χρόνος που χρειάζονται να ψηθούν εξαρτάται από τις δυνατότητες του κάθε φούρνου.
Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί, ξεκινήστε με 2 λεπτά + 2 λεπτά μέχρι να βρείτε τους ιδανικούς για το φούρνο σας.
Μόλις γίνουν αφήστε τις να κρυώσουν σε σχάρα, θα κρυώσουν πολύ γρήγορα και μόλις κρυώσουν θα γίνουν σούπερ κριτσανιστές.
Στα μπαχαρικά εγώ χρησιμοποίησα χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,οι εναλλακτικές όμως μπορεί να είναι και ότι σκεφτείτε:
ρίγανη, δεντρολίβανο,θυμάρι,πάπρικα γλυκια/καυτερή/καπνιστή, κάρι,σκόρδο σε σκόνη,
ακόμη και παρμεζάνα.
Καλή επιτυχία.
RecipePeel, wash, cut into very thin slices potatoes. Place potatoes between paper towels and press with your hand to absorb water and moisture.Place them in chip disk without overlapping each other and add the spices you want.Bake for 5 minutes, flip potatoes and bake for another 5 minutes.They are ready once they get light color, caution because they can be burnt in seconds. The exact time needed to roast depends on the capabilities of each oven. The times are approximate, start with 2 minutes + 2 minutes until you find what's best suits you.Once done let them cool on a rack, they will cool down very quickly and just once they are completely cool will become super crunchy.
As it comes for spices I used coarse salt and freshly ground pepper, but the alternatives may be anything you like:oregano, rosemary, thyme, paprika sweet / spicy / smoky, curry, garlic powder,even parmesan. Good luck (once more, did my best in english).Η δεύτερη δόση έγινε με ρίγανη και λίγο περισσότερο ψήσιμο. Από τις δύο εκδοχές αυτή με το πιπέρι και τη ρίγανη μου άρεσε περισσότερο, τόσο από γεύση όσο και από το ψήσιμο.The second batch has oregano and a little more baking. Βetween the two batches I prefered more the first one, because of the taste and also the baking time.
πολυ ωραια θα τα φτιαξω οπως δηποτε σε ευχαριστουμαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιος θελησει λιχουδια,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα φαει στο τακα τακα...
να φτιαξει πεντανοστιμα,
κι ωραια πατατακια ;-)